Zorgverlener kiezen?

Een zorgverlener nodig? U heeft een indicatie gekregen via Zorg in Natura (ZIN) of een Persoongebonden Budget (PGB). Hoe vindt u een zorgverlener? Wij zetten een aantal aandachtspunten op een rij in het vinden, kiezen en starten van de zorgverlening voor uzelf of uw naaste.

“Ik heb een PGB indicatie maar kan geen zorgverlener vinden-”

Hoe vind ik een zorgverlener?

Het regelen van zorg in de thuissituatie kost veel tijd. Als u al een indicatie heeft gekregen, komt de volgende stap, het vinden van een geschikte zorgverlener. Voordat u deze stap maakt, is het toch goed om te kijken of u de voorgaande stappen op de juiste wijze heeft begaan. Zo komt u niet voor onnodige verrassingen te staan ná starten van de zorg. Denk bijvoorbeeld aan een onverwacht hoge eigen bijdrage

Heeft u Zorg in Natura indicatie ontvangen; u kunt dan kiezen tussen zorgaanbieders waarmee een contract is afgesloten (gecontracteerde zorg). Dit geldt zowel voor huishoudelijke hulp als ook voor begeleiding, persoonlijke verzorging, verpleging.

Heeft u een Persoonsgebonden Budget ontvangen (PGB), dan bent u vrij in uw keuze. Veel thuiszorgorganisaties bieden ook zorg vanuit een persoonsgebonden budget. Daarnaast zijn er verschillende zorgcoöperatie waar zelfstandige ZZP’ers hun diensten aanbieden.

Hieronder een overzicht:

Hoe maak ik een keuze?

  • Betrek de huisarts of ander (para) medisch personeel voor informatie en advies.
  • Zet op een rijtje: wat heeft betrokkene nodig, wat zijn wensen van betrokkene, flexibiliteit betrokkene (wisselend personeel, tijden van verzorging), flexibiliteit en aanpassingsvermogen betrokkene. Dit laatste is belangrijk want het dagelijks komen en gaan van personeel is een grote verandering!
  • Neem contact op met organisaties voor informatie over het zorg aanbod, inzet teams, flexibiliteit, etc
  • Ga in gesprek met een ZZP’er, vraag om referenties

Wat is er nodig om de zorgverlening te starten?

Hulp bij het vinden van een geschikte zorgverlener?

  • Via de zorgverzekering is het mogelijk om een zorgmakelaar in te schakelen. Let wel! Er gezocht wordt binnen de mogelijkheden van de gecontracteerde zorg.
  • Mantelzorgservice
  • Mantelzorgmakelaar

 

Meer weten?

Belangenvereniging Per Saldo heeft een overzicht gemaakt met aandachtspunten.

Ieder(In), netwerk voor mensen met een beperking of chronische ziekte heeft op haar website actuele informatie rond langdurige zorg, WMO, PGB, etc.

Mantelzorg voor Beginners ©